Relatiecoaching

Relatietherapie of relatiecoaching voor paren

Het zijn juist de verschillen in mensen die een heel duidelijk doel hebben. Twee mensen worden namelijk tot elkaar aangetrokken door een specifiek pakket eigenschappen. Na de verliefdheid blijkt dat we op veel vlakken behoorlijk verschillend zijn. De reactiepatronen, (heftig tegenover teruggetrokken), hoe we denken en omgaan met elkaar, geld, werk, huishouden, opvoeding…over alles lijken we de strijd aan te gaan. Opeens is er veel minder begrip en geduld voor elkaar. De frustraties die daaruit voortkomen zijn een voortdurende oproep om in ontwikkeling te gaan. Jullie zouden zoveel van elkaar kunnen leren, als je nieuwsgierig zou worden naar de werkelijke behoeften van de ander.

Een liefdesrelatie bestaat uit 3 fasen
 1. De Romantische liefde, de fase van de verliefdheid
 2. De Onvolwassen relatie, volgt altijd op de verliefdheid, kenmerk is de machtsstrijd
 3. De Volwassen relatie, begint zich te ontplooien als partners bewust aan de ontwikkeling van de relatie en zichzelf gaan wijden.
Verliefdheid…

Het lijkt louter rozengeur en maneschijn. Toch ontstaat het niet alleen uit je bewuste keuze voor de aantrekkelijke en leuke kanten van je geliefde. Onbewust kies je die ene persoon ook om diens specifieke pakket negatieve eigenschappen. Deze eigenschappen komen overeen met de negatieve eigenschappen van je opvoeders. Ze weerspiegelen de gebieden waarop je in je jeugd tekort bent gekomen. Je relatie met die persoon biedt je de kans om te leren om te gaan met je onvervulde behoeften.

De onvolwassen relatie

Je relatie verzandt vroeger of later altijd in een machtsstrijd. Jij en je partner schieten steeds weer in je negatieve eigenschappen. Dat komt omdat je van de ander verwacht dat die voorziet in je onvervulde behoeften aan o.a. begrip, acceptatie, aanmoediging, geruststelling, zorg, bewondering of erkenning. Iedere partner is vanuit zijn of haar eigen verleden gevoelig op meerdere van die gebieden.

De volwassen relatie

De oproep is om te ontwikkelen, dat betekent de vruchteloze en afmattende machtsstrijd stoppen. Het is zaak om inzicht te krijgen in je negatieve eigenschappen en wat die veroorzaken in jullie relatie. Door ze te erkennen en er verantwoordelijkheid voor te nemen, wordt de machtsstrijd doorbroken. Nemen verandert in geven, twee monologen worden verbonden tot een dialoog, strijd wordt romantiek.

In de bijeenkomsten leer je inzicht in jezelf en je partner te krijgen. Daarnaast leer je de emotionele lading en oude patronen uit het verleden los te laten. Tevens worden de volgende onderwerpen belicht.:

 • Hoe en waarom worden we verliefd

 • Patroon in partnerkeuze (jullie zijn niet “zomaar”bij elkaar)

 • Waardoor loopt de relatie niet lekker, de oorzaken van de machtsstrijd.

 • Basisbehoeften en het negatieve gedrag als ze niet vervuld worden.

 • De verschillende reactiepatronenen en hoe daarmee om te gaan.

 • “De Dialoog” een prachtig instrument waardoor je elkaar weer echt gaat zien en horen.

 • Een visie creëren voor jullie ideale relatie.

 • De ervaring elkaar onvoorwaardelijk te geven en te ontvangen.

 • Meer inzichten en “tools” om de relatie te laten bloeien en ontwikkelen.

Fiona is een gecertificeerde Imago Relationship Therapist opgeleid door Harville Hendrix in Amerika.

Bel voor een vrijblijvende kennismaking met dit programma

Of gebruik dit formulier en dan neem ik contact op met jou